tiistai 4. huhtikuuta 2017

kauppareissu ja kiertoajelua

Eilen olin paikallisessa ruokakaupassa kahden asiakkaan ja ohjaajan kanssa. Molempien rahavarat oli merkattu muistilappuihin. Kaupassa piti vahtia, etteivät osta alkoholia - muuten saivat valita haluamiaan tuotteita. Joskus täytyy myös ilmoittaa, etteivät varat riitä. Asiakkaat eivät hahmota rahamäärien suuruuksia. Kassalla ohjaaja maksoi molempien ostokset ja reisun jälkeen rahat säilöttiin taas lukittuihin tiloihin. Kaikki hallitsematon irtoraha menee alkoholiin. Asiakkaat myös keräävät turistien heittämiä panttipulloja (pantti 10snt) ja ostavat niillä alkoholia. Tästä aiheutuu aika-ajoin ongelmia.

Kirjanpito on aika erilaista kuin suomessa. Täällä paljon asioita vielä kirjataan ihan mappisysteemillä. Toki yhdistyksen pankki yms. asiat hoidetaan kirjanpitäjän toimesta tietokoneella. Asiakkaiden syömistä, erittämistä jne. ei seurata.

Tänään oli ammattikoulu järjestänyt kiertoajelun kaikille suomesta vaihtoon tulleille. Odotin yht. 3 tulijaa. Sen sijaan tulikin 11. Jututin yhtä vaihto-oppilasta hetken, oli Turusta ja kaupallisella puolella. Ovat 2 viikkoa ja harjoittelevat paikallisella kauppahallilla myyjän työtä.

Itse kiertoajelulla en nähnyt mitään uutta, muita vaihto-opiskelijoita lukuunottamatta. Käytiin Pangan rantatörmällä, Anglan tuulimyllyjen luona ja Kaalin meteorikraaterilla. Kraateriin on muodostunut pieni pyöreä järvi meteoriitin törmäyksen jälkeen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Panga_pank

Ei kaiteita, kulkeminen omalla vastuulla. Liian lähelle reunaa ei parane mennä, on pudotusta n. 20m?

Jotenkin täällä on hiukan suomea väljempi olo, kaikesta ei yritetä tehdä 100% turvattua. Oppaan mukaan törmältä on pudonnut ihmisiä, lemmikkejä, lehmiä,... aikojen kuluessa. Viimeaikoina turmia ei ole ollut.


Anglan tuulimyllyjä. Paikassa on myös museo ja ravintola. Sisältä löytyy dolomiittikivestä tehtyjä matkamuistoja sekä muita esineitä mm. patsaita.

https://www.visitestonia.com/fi/anglan-tuulimyllykukkula

Kaali kylään on meteoriitin törmäyksestä n. 7500v sitten syntynyt järvi. Pohjalla on oppaan mukaan 6m mutakerros.

https://www.visitestonia.com/fi/kaalin-meteoriittikraatterikentta

Ajelun lopuksi käytiin vielä kaupungin (Roomassaaren) satamassa, samalla nähtiin lentokenttä ja palatessa opas esitteli vielä muutamia keskustan taloja. Suurin osa rakennuksista on vanhoja kartanoita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti